“Refahiye Araştırmaları Sempozyumu” Başladı

Erzincan Valiliği, Üniversitemiz ve Refahiye Kaymakamlığı işbirliği ile düzenlenen  “Refahiye Araştırmaları Sempozyumu” açılış programı ile başladı.

Refahiye  Bahar Yıldırım Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Toplantı Salonunda düzenlen Sempozyum açılış programına Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Haluk Dursun, Erzincan Milletteki Süleyman Kahraman, Erzincan Valisi Ali Arslantaş, Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Akın Levent, Refahiye Kaymakamı Hatice Bayar Özdemir, Refahiye Belediye Başkanı Cevdet Çınar, Refahiye Meslek Yüksekokulu ve Refahiye Bahar Yıldırım Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. Orhan Taşkesen,   Erzincan ili kamu ve kuruluş temsilcileri, bilim adamları ve çok sayıda davetli katıldı.

Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasın  ardından Üniversitemiz ve Refahiye İlçesi  tanıtım filmi ile başlayan program , protokol konuşmaları ile devem etti.

Programda ilk olarak eski TBMM Başkanı ve T.C. Başbakanı  Binali Yıldırım’ ın mesajı yayınlandı. Yıldırım, konuşmasına yoğun iş temposundan dolayı ait olduğu toprakları konu alan sempozyuma katılmadığından dolayı duyduğu üzüntüyü dile getirerek başladı. Yıldırım:  “O toprakların evladıyım. Memleketimde her yapılan iş, proje beni mutlu ediyor. Refahiye’nin kimliğini,  geçmişten günümüze kadar Refahiye’ de yaşayan kendini Refahiye’ ye ait hisseden hemşerilerimiz tarafından üretilen maddi ve manevi değerler olarak özetlemek mümkündür. Ekonomi,sosyal ve kültürel değerlerimizin  birleşmesi ilçemizin kimliğini güçlendirmesini daha mümkün kılacaktır ” dedi.

“Refahiye  Kent  Hafızası Projesi”ne değinen Yıldırım, “bu projenin bir ayağı olan Refahiye Araştırmaları Sempozyumu’nun düzenlenmesine katkı sağlayan akademisyenleri ve araştırmacıları kutlayarak, sempozyuma katılan başta  Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Haluk Dursun olmak üzere tüm  katılımcılara ve sempozyumda emeği geçen herkese şükranlarını sundu.

Refahiye Belediye Başkanı, Cevdet Çınar ise kısa bir konuşma yaparak  “Refahiye ilçesinde düzenlenen bu sempozyumun Türkiye’ de büyük ses getireceğine inanıyorum” dedi.

Daha sonra konuşma yapan Refahiye Kaymakamı Hatice Bayar Özdemir  Refahiye’nin bir kültür değeri olduğuna vurgu yaparak, Sayın Binali  Yıldırım ile daha önce Refahiye için yapmış oldukları çalışmalara değindi ve bu çalışmalardan Refahiye Kent Projesi ile birlikte bu sempozyumun ortaya çıktığına değindi.

Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Akın Levent ise ilçelerde bu tip faaliyetlere öneme verdiklerini ve bundan sonra da böyle faaliyetlerin olması için üniversite olarak üzerlerine düşen görevi yerine getirecekleri dile getirerek  ile sözlerine başladı.

Refahiye İlçesinin doğala güzelliklerine değinen Prof. Dr. Levent: düzenlenen bu sempozyumla da adını ferahlığından alan Refahiye ilçemizin doğal güzelliklerini, çağımızın gereğine uygun yapılan kalkınma ve kentleşme yatırımlarıyla harmanlayıp,  büyüme ve gelişim stratejilerini ortaya koyarak, sürdürülebilirliğinin güçlenerek devamına katkı sağlayacağına inanıyorum. “ dedi.  Sempozyumda arkeolojiden coğrafyaya, kültürel yaşamdan, tarihe, ekonomi, spor ve güzel sanatlara kadar bilimin her alanında ortaya konulacak  bilimsel çalışmaların Refahiye için önemli olacağını da sözlerine ekledi.

Erzincan Milletvekili Süleyman  Kahraman yaptığı protokol konuşmasında düzenlenen bu sempozyumdan sonra Refahiye ilçesinde  kültür anlamında önemli gelişmelerin olacağına ve sempozyumun  Refahiye ilçesine  büyük katkılar sağlayacağına gönülden inandığını söyledi. Ayrıca  bu sempozyumun diğer ilçelerde yapılacak bölgesel toplantılara da ışık olacağını vurgulayarak konuşmasını tamamladı.

Erzincan Valisi Ali Arslantaş  ise Erzincan’ın Refahiye ilçesinde birçok çalışmalar yapıldığını fakat, kültür görevini üstelenen ve gelecek nesillere aktarılacak olan Refahiye Araştırmaları Semzpoyumu’nun diğer çalışmalara oranla daha kıymetli olduğunu konuşmasında dile getirdi.

Protokol konuşmalarının ardından konferans veren Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Haluk Dursun ise  konuşmasında şehir, kültür ve medeniyet konularına değinerek kültürel mirasın ana unsurunun insan olduğunu vurguladı. Dursun, “Bizim esas yapmamız gereken insan yetiştirmeye, mekanı ve insanı korumaya dayalı kültürel faaliyetlerdir. Aklı, fikri ve vicdanı hür, temeli kültür olan bir yapıya dayanan gelecek nesillere ihtiyacımız var “dedi.

Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Haluk Dursun’un Konferansından bir bölüm için tıkayınız.  https://youtu.be/_PX7uiSfZx0