Ulusal Matematik Sempozyumuna Ev Sahipliği Yapıyoruz

Ulusal Matematik Sempozyumunun 31.’si Türk Matematik Derneğinin destekleri ile Üniversitemiz Matematik Bölümünün ev sahipliğinde başladı.

60 farklı üniversiteden 157 bilim insanın katılımıyla başlayan gerçekleştirilen 31. Ulusal Matematik Sempozyumu, açılış programı ile başladı.  Yalnızbağ Yerleşkesi Prof. Dr. Erdoğan Büyükkasap Kongre ve Kültür Merkezinde yapıldı. Sempozyumun açılış törenine Erzincan Vali Vekili Dede Musa Baştürk, Erzincan Belediye Başkan Vekili Halil Mutlu, Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Akın Levent, Türk Matematik Derneği Genel Başkanı Prof. Dr. Atilla Aşkar, öğretim elemanları ve çok sayıda davetli katıldı.

Sempozyumun açılış konuşmasını yapan Üniversitemiz Fen-Edebiyat Fakültesi Matematik Bölüm Başkanı ve Sempozyum Düzenleme Kurulu Başkanı, Prof. Dr. Engin Özkan, sempozyuma ilginin yüksek olduğuna değinerek, böyle köklü bir sempozyuma ev sahipliği yapmanın üniversitemizin “Anadolu’da Bir Dünya Üniversitesi” olma özülküsüne önemli bir katkı sunacağına dikkati çekti. Bir çok üniversiteden çok sayıda bilim insanının yanı sıra matematikseverlerin de sempozyuma katıldığına vurgu yapan Prof. Dr. Özkan, “Sempozyumlar kendi alanlarında çalışanlar için kolektif çalışma yetisi kazandırıyor. Bu duygu ve düşünceler ile sempozyumun başarılı geçmesini temenni ediyorum” dedi.

Türk Matematik Derneği Genel başkanı Prof. Dr. Attilla Aşkar ise Türk Matematiğin kısa bir tarihçesinden bahsederek, Türk Matematik Derneğinin faaliyetlerinden bahsetti.

Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Akın Levent ise, Matematiksever biri olarak bu sempozyumun kendisini çok heyecanlandırdığını anlatarak konuşmasına başladı. Matematiksiz bir  dünyanın olamayacağına vurgu yapan Prof. Dr. Levent, her bilimin matematiğe ihtiyacı olduğunu söyledi. Ülkemizde matematik alanında çok önemli isimler çıkardığına dikkati çeken Prof. Dr. Levent, “Gördüğüm kadarıyla matematikte çok güzel şeyler yapmak, matematik alanında yayın çıkarmak çok zor bir iş. Matematik alanında alınması gereken çok yol olduğunu düşünüyorum. Pi sayısı bile henüz netleştirilmiş değil. Pi sayısını bulabilen bir üniversite bir ülke olabilme umudu ile hepinize hoş geldiniz diyor, sempozyumun başarılı geçmesini temenni ediyorum” dedi.

Vali Vekili Dede Musa Baştürk Erzincan Vali Vekili Sayın Dede Musa Baştürk ise matematiğin tabiatın dili olduğunu söyledi. Bilimin ve doğanın dilini kullanmayan toplumların, bir gün bu dili kullanmak zorunda olacağını belirten Baştürk, sempozyumun başarılı geçmesini temenni etti.

Açılış konuşmalarının ardından sempozyumun düzenlenmesinde emeği geçenlere plaket takdimi yapılırken, sempozyuma katılan en genç üye olan 14 yaşındaki Ceren Şahin programın ilgi odağı oldu. Vali Vekili Baştürk Matematiksever Şahin’i tebrik ederek, matematiğe olan ilgi ve sevgisinin hiç bitmemesini söyledi.

15 Eylül tarihine kadar sürecek olan sempozyumda; analiz, cebir, sayılar teorisi, geometri, topoloji, diferansiyel denklemler, olasılık ve istatistik, uygulamalı matematik, mantık ve matematiğin temelleri, kombinatorik ve matematik eğitimi alanlarında sözlü bildiri ve poster sunumu icra edilecek.